Pravidelné cvičenia Čung Jüan Čchi Kung

Cieľom organizovaní týchto cvičení nie je dosahovanie zisku. Ide o telesný, duševný a duchovný rozvoj každého praktikujúceho. Systém ČJČK napomáha udržať si telesné zdravie / je aj preventívneho charakteru/, psychické zdravie /pracujeme na emočnej rovnováhe/, ak sú telo a psychika zdravé, lepšie napomáha objaviť čo chceme – rozvoj talentov a prax na vyšších stupňoch prináša získavanie múdrosti a poznanie pravdy.

Sme na jednotlivých miestach maličkou komunitou – nadšencami – hĺbkovo praktikujúcimi. Nepoužívame komerčné priestory, lebo by sme nemohli fungovať. Skladáme sa na poskytnuté priestory, ich údržbu, používanie karimatiek, pohonné hmoty. Ide o dobrovoľné príspevky.

Kedy?       každý utorok od 18:30 do 20:30 hod.
Kde?         priestory MC Mamy Mamám, Družstevná 3, Šaľa

Kedy?       každú stredu od 8:30 do 10:30 hod.
Kde?         priestory Areál Zdravia – Čajovňa Suraya, Kpt. Nálepku 727/13, Galanta


Kedy?       každú stredu od 18:00 do 20:00 hod. 
Kde?         priestory MC Klokanček, Nedbalova 17, Nitra (1. posch.)


Kedy?       každý štvrtok od 18:30 do 20:30 hod.
Kde?         priestory MC Mamy Mamám, Družstevná 3, Šaľa


Čo potrebujem na cvičenie? pohodlné oblečenie, bez kovových predmetov, kto potrebuje – vankúšik, deku/šatku, karimatku /ak zabudnete poskytnem/. 


Účasť na cvičeniach v konkrétny deň, prosím oznámiť aspoň 1 hod. vopred emailom na nilasova.lydia@gmail.com alebo sms na číslo 0911 98 50 89 alebo komentárom na sociálnej sieti Facebook vo verejnej skupine Zhong Yuan Qigong Šaľa, Nitra, Galanta a Levice (môžete požiadať o členstvo v nej kvôli aktuálnym info). Ďakujem.

Program pre dospelých:


Harmonizačná zostava 5 elementov


Každý sa občas vo víre života potrebujeme zastaviť, načerpať sily, aby sme potom mohli opäť s úsmevom a zdravým telom čeliť každodenným situáciám.


Harmonizačná zostava 5 elementov vychádza z koncepcie wu-sing (ktorýkoľvek smer čchi-kungu sa skladá z troch základných častí – koncepcie jin-jang, koncepcie wu-sing a teórie energetických dráh a biologicky aktívnych bodov). Wu-sing v preklade znamená “ päť hýbateľov”. Každý z orgánov je priradený konkrétnemu elementu – vode prináležia obličky a močový mechúr, drevu – pečeň a žlčník, ohňu – srdce a tenké črevo, špecifikum – osrdečník a trojohhrievač, zemi – žalúdok, slezina a pankreas, kovu – pľúca a hrubé črevo.


Cvičením tejto zostavy zabezpečíme nášmu telu pohyblivosť, voľný tok čchi jednotlivými orgánmi, lepšiu cirkuláciu krvi a tým aj okysličenie a v neposlednom rade rovnováhu jin-jang. Takže ak sa chceme venovať fyzickej, duševnej práci alebo rozvíjať svojho ducha, mali by sme nášmu telu dopriať aj vhodnú relaxáciu s regeneračným účinkom.


Cvičenie I. stupňa Čung Jüan Čchi Kungu


Čung Jüan Čchi Kung je jeden z najstarších smerov čchi-kungu (prvé zmienky v prameňoch sú z pred 7000 rokov). Tento systém je radený k čchi-kungu tzv. vyšších úrovní a je to mäkká metóda využívajúca systém prípravných cvičení, hlavných cvičení a pomocných cvičení, ktoré využívajú tichú silu. Cvičenia v Čung Jüan Čchi Kung využívajú také polohy tela, ktoré v spojení s uvoľnením a sústredeným vedomím umožňujú komplexný rozvoj človeka, ktorý tým získava múdrosť, vedomosti a schopnosti.


Pravidelným cvičením cvičení I. stupnňa Čung Jüan Čchi Kungu dosiahneme uvoľnenie tela. Zlepšíme svoje zdravie a telesnú kondíciu. Zabezpečíme si zvýšenie životnej energie, jej ochranu a zvýšenie jej kvality.


Jednotlivými cvičeniami otvárame biologicky aktívne body, aby mohla čchi prúdiť, odstraňujeme bloky v jej prúdení, zvyšujeme citlivosť vnímania jin a jang, nastoľujeme rovnováhu jin-jang, získavame čchi z vonkajšieho prostredia, zušľachťujeme ju a rozvedieme tam, kde ju treba.


Vitality Čchi-kung


Ide o cvičenia vychádzajúce z koncepcie wu-sing, ktoré sú zaradené s podmienkou predchchádzajúceho odcvičenia Veľkého stromu minimálne 20 min., aby bola zabezpečená úroveň čchi na konkrétnu “prácu”. Sú to tiché cvičenia, ktoré sú zamerané buď na očistu, alebo pozorovanie a vyvodenie záverov.


Program je upravovaný podľa úrovne cvičencov, takže môžu sa zúčastniť aj úplní začiatočníci.


Čchi-kung pre deti – Program


Ide o prvé štyri prípravné cvičenia I. stupňa, 2 hlavné cvičenia I. stupňa a niektoré doplnkové cvičenia. Opakovania cvikov a dĺžka trvania hlavných cvičení sú vymedzené možnosťami našich najmenších.


A aby to bolo pre deti zaujímavé, celým cvičením ich budú sprevádzať divadelné bábky a samotné cvičenie prebieha vrámci príbehu. Pravidelne je zaraďovaná pohybovo aktívna básnička, ktorú sa môžu deti naučiť.


Čo prinesie čchi-kung deťom?


Schopnosť regulovať svoje zdravie,
schopnosť lepšie zvládať stres,​
schopnosť rozvinúť svoj intelekt,
schopnosť odhaliť svoj talent,
zvýšenie koncentrácie na konkrétnu aktivitu.


Ak sa Vám stránka páčila, podeľte sa o jej obsah na Facebooku